Jajka wiosenne
Święta Wielkanocne tuż, tuż!
Wszyscy jesteśmy zagonieni, czasu brak, więc i dzisiejszy przepis
będzie szybki i jak zwykle łatwy do przygotowania. Zapraszam na
cudowną przystawkę, wspaniale nadającą się na świąteczny stół
i nie tylko.
Składniki (dla 2-3 osób):
4 jajka
2-3 łyżki majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, lepiej
przedobrzyć z czasem (np. 10 min), niż zastać pływające żółtko
w środku. Do wody polecam dodać łyżeczkę soli, lub sody –
skorupka będzie odchodzić łatwiej i równomiernie. Po wystudzeniu
delikatnie obstukujemy łyżeczką i obieramy.
2. Przekrawamy jajka na pół i
wyciągamy żółtka, tworząc tym samym „łódeczki” z białek.
3. Żółtka przekładamy do miseczki i
rozkruszamy widelcem, dodajemy majonez, pieprz, odrobinę soli i
posiekany (drobno!) szczypiorek. Dokładnie mieszamy do uzyskania
kremowego nadzienia.
4. Talerz przybieramy liśćmi sałaty
i źdźbłem szczypiorku, układamy na tym nasze białkowe łódeczki.
5. Nadziewamy łyżeczką/foliówką ze
ściętym rogiem/rękawem cukierniczym/pistoletem do kremów.
6. Podajemy na świeżo, ewentualnie
przechowujemy w lodówce pod folią, żeby nadzienie nie obeschło.
Gotowe!
Spróbujecie tego pięknego i pysznego
dodatku, który z pewnością wzbogaci wystrój nie tylko
wielkanocnego stołu – tak na chłopski rozum!
Zapraszam na kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=tHTxJX8Ssko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz