Pstrąg grillowany
Wielkimi krokami idą Święta Bożego
Narodzenia. Nasze menu, mimo całego regionalnego zróżnicowania,
stanie się dość przewidywalne, więc w ramach przedświatecznej
rozgrzewki...
Pora na rybę! Nie byle jaką –
dzisiaj zapraszam na pstrąga. Wykwintnie,a przy tym niezwykle
prosto. Dzisiaj z patelni grillowej. Zobaczcie, jak łatwo zrobić
samemu takiego porn-food'a.
Składniki: (dla 2 osób)
Składniki: (dla 2 osób)
2 pstrągi (patroszone – bez łusek i
wnętrzności)
sól, pieprz
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki koperku
2 plastry masła
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
oliwa/olej
Wykonanie:
1. Pstrągi dokładnie wytrzeć
papierowym ręcznikiem.
2. Ryby natrzeć solą, pieprzem i
resztą przypraw.
3. Z połowy cytryny odciąć dwa
cienkie plastry do finalnej dekoracji, resztę wycisnąć. Sokiem
skropić ryby, wykończyć łyżką oliwy.
4. Marynować min. 30 minut.
5. Patelnie grillową solidnie nagrzać,
posmarować minimalną ilością oleju i grillować pstrągi przez
ok. 5 minut z każdej strony.
6. Gotowe ryby przełożyć na talerze,
udekorować plastrami cytryny i odrobiną masła. Podawać np. ze
świeżym chlebem i masłem czosnkowym.
Gotowe!
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz