Taki
normalny rosołek
Ile jest
przepisów na domowy rosół? Pewnie tyle ile domów w Polsce, a może
i więcej.
Ja
zapraszam na moją wersję – podstawową i w miarę szybką, a przy
tym pyszną i aromatyczną.
Składniki:
1kg
porcji rosołowej z kurczaka (korpusy, ew. udka)
1 zestaw
włoszczyzny (marchewki, por, korzeń pietruszki i selera)
1 cebula
5 liści
laurowych
8 kulek
ziela angielskiego
lubczyk
– świeży lub suszony
1
łyżeczka pieprzu
1-1,5
łyżki soli
4l wody
Wykonanie:
1. Mięso
zalewamy zimną wodą, włączamy gaz. Kiedy woda będzie wrzeć,
zbieramy z powierzchni szumy (takie białe farfocle) i na minimalnym
ogniu, bez przykrycia gotujemy przez godzinę.
2. Po
godzinie zbieramy resztę szumów i dodajemy pokrojone wcześniej
warzywa (w spore kawałki), a także przyprawy, z
wyjątkiem soli.
Gotujemy przez kolejną godzinę.
3.
Następnie odcedzamy rosół i dodajemy soli – zgodnie z własnym
smakiem – zaczynamy od 1 łyżki.
I
gotowe!
Jeśli
nie zużyjecie wszystkiego – nic nie szkodzi. Polecam po
wystudzeniu przelać bulion do plastikowych kubków i zamrozić. Taką
porcję cudownego wywaru warto zawsze mieć pod ręką!
Spróbujcie
sami – tak na chłopski rozum!
Filmik na: https://www.youtube.com/watch?v=1qYe2g3b6wc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz