Szybki,
prosty, przepyszny i rozgrzewający deser dla każdego. Ja wybrałem
jabłko i gruszkę, ale może wolicie maliny, jeżyny, a może
banana? Nic prostszego!
Zapraszam
na cudowne owoce pod kruszonką.
Składniki
(na 2 porcje):
1 jabłko
1
gruszka
50g
masła
70-80g
mąki pszennej
70g
cukru
Wykonanie:
1.
Chłodne masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski razem z mąką i
cukrem.
2.
Zagniatamy ręką lub robotem. Dosypujemy odrobinę mąki jeśli
potrzeba – ciasto ma być tępe w dotyku i łatwo się kruszyć.
3. Owoce
kroimy w kostkę.
4.
Przenosimy owoce do naczyń do zapiekania, rozkruszamy przygotowane
ciasto tak, aby pokryło całą powierzchnię owoców.
5.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 1900C
przez 20 minut z termoobiegiem.
Gotowe!
Rewelacyjny deser na każdą okazję, zwłaszcza gdy pogoda za oknem deszczowa i chłodna. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!
Rewelacyjny deser na każdą okazję, zwłaszcza gdy pogoda za oknem deszczowa i chłodna. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz