Chrupiące placki ziemniaczane z sosem
pieczarkowym
Niby świetnie znana, a jednak trochę
zaniedbana pozycja na liście kulinarnych klasyków. Zachęcam do
zrobienia i zakochania się na nowo w tych pysznościach!
Składniki (dla 2 osób):
Placki:
600-700g obranych, umytych ziemniaków
1 jajko
1-2 łyżek mąki pszennej (typ
400-650)
1 płaska łyżeczka soli
1 cebula
Sos:
1 łyżka masła
1 duża marchewka
1 cebula
200-250g pieczarek
400ml śmietany 18%
bazylia, pieprz, sól
Wykonanie:
1. Umyte, obrane ziemniaki zetrzeć na
tarce, na małych oczkach. Przełożyć na sitko lub ściereczkę do
odcieknięcia.
2. Obie cebule pokroić w drobną
kostkę
3. Ziemniaki zmieszać ze skrobią,
która wytrąciła się z ociekającego płynu, jajkiem, mąką, solą
i jedną drobno posiekaną cebulą.
4. Na patelni MOCNO rozgrzać ok. 1cm
warstwę oleju rzepakowego. Delikatnie nakładać ciasto łyżką i
rozgniatać na placki o zamierzonej wielkości.
5. Smażyć 3-4 minuty z każdej
strony. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru
tłuszczu.
6. Na patelni rozpuścić łyżkę
masła. Dodać pociętą w słupki marchewkę. Smażyć na małym
ogniu, aż do lekkiej karmelizacji - ok. 10 minut.
7. Dodać posiekane cebulę i
pieczarki, podsmażyć kilka minut do miękkości.
8. Dolać śmietanę oraz doprawić
bazylią, pieprzem i solą – sprawdzając często smak.
Dusić przez moment i... GOTOWE!
Pyszne i chrupiące – takie powinny
być placki ziemniaczane. Do tego, jak widzicie, całkiem łatwe w
przygotowaniu, więc pora znów włączyć je do menu. Spróbujcie
sami – tak na chłopski rozum!
Jak zrobiłem te placki? Obejrzyjcie film: https://www.youtube.com/watch?v=TYweDOrlM0Y
Jak zrobiłem te placki? Obejrzyjcie film: https://www.youtube.com/watch?v=TYweDOrlM0Y
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz