środa, 14 grudnia 2016

#8 Pstrąg grillowany


Pstrąg grillowany

Wielkimi krokami idą Święta Bożego Narodzenia. Nasze menu, mimo całego regionalnego zróżnicowania, stanie się dość przewidywalne, więc w ramach przedświatecznej rozgrzewki...
Pora na rybę! Nie byle jaką – dzisiaj zapraszam na pstrąga. Wykwintnie,a przy tym niezwykle prosto. Dzisiaj z patelni grillowej. Zobaczcie, jak łatwo zrobić samemu takiego porn-food'a.

Składniki: (dla 2 osób)
2 pstrągi (patroszone – bez łusek i wnętrzności)
sól, pieprz
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki koperku
2 plastry masła
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
oliwa/olej

Wykonanie:
1. Pstrągi dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.
2. Ryby natrzeć solą, pieprzem i resztą przypraw.
3. Z połowy cytryny odciąć dwa cienkie plastry do finalnej dekoracji, resztę wycisnąć. Sokiem skropić ryby, wykończyć łyżką oliwy.
4. Marynować min. 30 minut.
5. Patelnie grillową solidnie nagrzać, posmarować minimalną ilością oleju i grillować pstrągi przez ok. 5 minut z każdej strony.
6. Gotowe ryby przełożyć na talerze, udekorować plastrami cytryny i odrobiną masła. Podawać np. ze świeżym chlebem i masłem czosnkowym.
Gotowe!


Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów