środa, 12 kwietnia 2017

#26 Jajka wiosenne


Jajka wiosenne

Święta Wielkanocne tuż, tuż! Wszyscy jesteśmy zagonieni, czasu brak, więc i dzisiejszy przepis będzie szybki i jak zwykle łatwy do przygotowania. Zapraszam na cudowną przystawkę, wspaniale nadającą się na świąteczny stół i nie tylko.


Składniki (dla 2-3 osób):

4 jajka
2-3 łyżki majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz


Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, lepiej przedobrzyć z czasem (np. 10 min), niż zastać pływające żółtko w środku. Do wody polecam dodać łyżeczkę soli, lub sody – skorupka będzie odchodzić łatwiej i równomiernie. Po wystudzeniu delikatnie obstukujemy łyżeczką i obieramy.
2. Przekrawamy jajka na pół i wyciągamy żółtka, tworząc tym samym „łódeczki” z białek.
3. Żółtka przekładamy do miseczki i rozkruszamy widelcem, dodajemy majonez, pieprz, odrobinę soli i posiekany (drobno!) szczypiorek. Dokładnie mieszamy do uzyskania kremowego nadzienia.
4. Talerz przybieramy liśćmi sałaty i źdźbłem szczypiorku, układamy na tym nasze białkowe łódeczki.
5. Nadziewamy łyżeczką/foliówką ze ściętym rogiem/rękawem cukierniczym/pistoletem do kremów.
6. Podajemy na świeżo, ewentualnie przechowujemy w lodówce pod folią, żeby nadzienie nie obeschło.
Gotowe!


Spróbujecie tego pięknego i pysznego dodatku, który z pewnością wzbogaci wystrój nie tylko wielkanocnego stołu – tak na chłopski rozum!  

Zapraszam na kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=tHTxJX8Ssko



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów