Zupa gulaszowa
Pożywny jednogarnkowy posiłek, który
dodaje energii i rozgrzewa natychmiastowo. Zupą nie można się
najeść? Bzdura! Pokochacie tę zupę rodem z Węgier – wystarczy
spróbować!
Składniki:
500g mięsa (wieprzowo-wołowe,
wieprzowe lub mielone)
500g ziemniaków
1 papryka (czerwona lub zielona)
5 łyżek oleju
3 cebule
1,5 l bulionu (naturalnego lub z kostek
rosołowych – 3 kostki na 1,5l wody)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka bazylii
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1. W garnku rozgrzać olej, zeszklić
drobno posiekane cebule, lekko dodać pokrojone w małe kawałki
mięso i dusić na małym ogniu, podlewając łyżkami bulionu, aż
do zmięknięcia mięsa.
2. Zalać gorącym bulionem, dodać
drobno pokrojone ziemniaki i paprykę, gotować przez 20 minut.
3. Na końcu dodać 2 łyżki
koncentratu pomidorowego oraz wszystkie przyprawy. Zagotować i
sprawdzić słoność.
I gotowe!
Można podać np. z kilkoma pajdami
chleba, ale moim zdaniem jest świetna sama w sobie.
Pyszny obiad gotowy już w 40 minut,
duża możliwość modyfikacji no i niewiele do zmywania – to
niewątpliwe zalety tego pożywnego dania. Spróbujcie sami!
https://www.youtube.com/watch?v=GvCZUYYa9eA&t=12s
https://www.youtube.com/watch?v=GvCZUYYa9eA&t=12s
Piękny przepis. Ja jestem pies na dobre zupy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia