Pyszne i szybkie muffinki
A może deser? Na szybko, z minimalną
ilością sprzętu stworzycie cudowną słodką przekąskę!
Wystarczy miska, łyżka, piekarnik,
odpowiednie foremki i 30 minut czasu. To naprawdę bardzo proste!
Do roboty!
Składniki (na ok. 20 muffinek):
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do
pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 op. cukru wanilinowego
0,5 szklanki rodzynek/żurawiny/itp.
1 duże jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
cukier puder do obtoczenia
Wykonanie:
1. Włączyć piekarnik na 200 0C
2. W misce dobrze wymieszać łyżką
suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier
wanilinowy, sól, rodzynki.
3. W drugiej misce rozbełtać jajko,
wymieszać z mlekiem i olejem.
4. Połączyć zawartość obu misek
łyżką, bez nadmiernego mieszania – nic się nie stanie jeśli
pozostaną małe grudki ;)
5. Nałożyć ciasto do
foremek (1/2 do 2/3 objętości), piec w temp. 200 0C
przez ok. 20 minut z termoobiegiem.
6. Jeśli użyliście
silikonowych foremek, najlepiej wyjąc babeczki na kratkę, stygnąc
w ten sposób będą miały lepszą konsystencję.
7. Posypać cukrem pudrem,
polać lukrem, udekorować kremem, albo pominąć ten etap – i tak
będzie pyszne!
Proste, prawda? Te małe
cudeńka wyjdą świetnie każdemu, niezależnie od poziomu
ogarnięcia i stażu w kuchni. Spróbujcie sami!
https://www.youtube.com/watch?v=2BEYwG_rK40
https://www.youtube.com/watch?v=2BEYwG_rK40
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię muffinki, można dodawać wiele różnych dodatków więc każdy może je dopasować do swoich potrzeb. Moje ulubione to czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Jestem wielką fanką czekoladowych wypieków więc gdy raz spróbowałam to po prostu przepadłam.
OdpowiedzUsuń