Szybki domowy majonez
Pewnych potraw bez majonezu sobie nie
wyobrażam. Czasami jest po prostu niezbędny i już.
Najgorzej gdy taka chwila nadejdzie w ciemny, mroźny wieczór, a nasza lodówka świeci pustkami.
Jednak nie załamujmy rąk! Kurtka i buty mogą zostać w szafie – pyszny majonez zrobimy sami!
Najgorzej gdy taka chwila nadejdzie w ciemny, mroźny wieczór, a nasza lodówka świeci pustkami.
Jednak nie załamujmy rąk! Kurtka i buty mogą zostać w szafie – pyszny majonez zrobimy sami!
Składniki: (na ok.170-180ml – niewielki słoik)
150ml oleju rzepakowego
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1/3 łyżeczki soli
1-2 szczypty pieprzu
1-2 łyżeczki soku z cytryny / octu
spirytusowego
Wykonanie:
1. W słoiku – najlepiej o średnicy
odpowiadającej końcówce blendera) – umieszczamy składniki;
kolejno: jajko, sól, musztarda, sok z
cytryny, pieprz i na końcu – powoli wlewamy olej.
2. Delikatnie spuszczamy blender na
samo dno słoika i zaczynamy miksować. Najpierw kilka sekund na
dole, a kiedy zacznie tworzyć się emulsja, zaczynamy podnosić
końcówkę i blendujemy dosłownie kilka-kilkanaście sekund nasz
majonez na całej wysokości.
3. Majonez gotowy – gęsty i kremowy.
Dodatkowym atutem jest możliwość dowolnego doprawiania według
własnego gustu.
Prawda, ze proste? A do tego takie
pyszne! Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!
Zapraszam na kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=XveuS9cGjg0
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz