Zapiekane bułki na wypasie
Jak co dzień, przychodzi czas na
kolację. Macie ochotę na coś pysznego na ciepło? A może przy
okazji zalega Wam pieczywo, które czasy swojej świeżości ma już
za sobą? Jeśli tak dzisiaj coś dla Was!
Składniki (na 4 bułki):
Składniki (na 4 bułki):
4 bułki (świeże lub nie)
50g masła
4 plastry szynki
4 jajka
100g tartego sera żółtego
8 plastrów pomidora
1 cebula ze szczypiorkiem
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Włączyć piekarnik. Nagrzać do
1800C (góra i dół, bez termoobiegu).
2. Pokroić cebulkę, szczypiorek,
pomidory.
3. Od bułek odciąć "wieczka",
wydrążyć środki.
4. Rozpuścić masło, posmarować w
srodku bułki oraz wieczka.
5. Szczelnie wyłożyć środki bułek
szynką, wbić na nią jajko, doprawić solą i pieprzem.
6. Następnie dodajemy cebulkę,
odrobinę zółtego sera, wszystko przykrywamy dwoma plastrami
pomidora i wykańczamy resztą żółtego sera.
7. Nadziane bułki (póki co bez
"wieczek") pieczemy przez 20-25 minut. Na ostatnie 2-3
minuty dokładamy wieczka.
8. Po upieczeniu bułki dekorujemy pod
"wieczkami" posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Chrupiące, pyszne i BARDZO podatne na
wszelkie modyfikacje. Dodajcie do środka co tylko chcecie - i tak
będzie przesmaczne! Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz