środa, 9 listopada 2016

#3 Chlebki naan

Chlebki naan

Zrobiliście już curry, gulasz, sos lub inne danie „mokre” i zachodzicie w głowę z czym to fajnie i pomysłowo podać? Spróbujcie chlebków naan! Pomijając czas wyrastania ciasta (drożdże muszą założyć rodzinkę ;D), to naprawdę szybki dodatek, który w parę chwil powstanie na waszych patelniach. Możecie je przyrządzić w klasycznej wersji albo dodać dowolne ulubione przyprawy, co uczyni chlebki jeszcze ciekawszymi!
(Że już nie wspomnę o wielkim WOW! podczas podania tego specjału komukolwiek :P)

Do roboty!

Składniki (na ok. 8-10 szt. w zależności od rozmiarów chlebków):

300g mąki pszennej (typ 650)
150ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
1 łyżeczka drożdży suchych
+ dowolne przyprawy (np. zioła prowansalskie, curry, czosnek, papryka)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki dobrze zarobić ok 5-10 minut (rękami, mikserem lub robotem).
2. Odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem.
3. Po wyrośnięciu, pougniatać chwilę ciasto, podzielić na 8-10 porcji.
4. Każdą porcję ciasta rozwałkować na placuszek o grubości 0,5cm
5. W tym momencie można „dowałkować” swoje ulubione przyprawy.
6. Mocno rozgrzać patelnie, smażyć chlebki na suchej patelni po 2-3 min. z każdej strony (do pojawienia się brązowych „łatek”). Gotowe partie można układać na sobie i przykryć talerzem, żeby lekko sparowały.
Gotowe!

Najlepiej podawać na świeżo, ale nadmiar można też zamrozić. Odgrzane w piekarniku będą bardziej chrupkie, a w mikrofali – przyjemnie mieciuśkie. Do wyboru, do koloru.
Polecam do wszelkiego rodzaju „sosowych” dań, np. curry z kurczaka, na które przepis znajdziecie w poprzednim odcinku. Efekt murowany!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów