środa, 30 listopada 2016

#6 Galaretkowy salceson

Galaretkowy salceson

Arcyciekawy deser na zimno, który podbije Wasze serca i podniebienia. Szczególnie dla fanów żelatynowych i kolorowych szaleństw! Przygotowanie jest nieskomplikowane, ale musi być odpowiednio zaplanowane, z uwagi na czas tężenia galaretek

Składniki:
4 różnokolorowe owocowe galaretki
600 ml śmietany 30%
1,5 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mleka
1 torebka żelatyny

Wykonanie:
1. Owocowe galaretki (każdą osobno) rozpuścić we wrzątku, w połowie zalecanej przez producenta wody (250ml), przelać do miseczek, odstawić do wystygnięcia i stężenia (w lodówce).
2. W kremówce (najlepiej o temp. pokojowej) rozpuścić cukier puder i cukier wanilinowy.
3. Pokroić w kostkę galaretki owocowe, przełożyć do docelowej formy/docelowych form.
4. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody (powstanie glutowata masa).
5. Podgrzać szklankę mleka, tak, żeby parowało, ale NIE było wrzące.
6. Rozpuścić żelatynę w podgrzanym mleku.
7. Połączyć żelatynowe mleko ze osłodzoną śmietaną, wymieszać i NATYCHMIAST zalać przygotowaną formę z galaretkami.
8. Pozostawić do całkowitego stężenia w lodówce.
Gotowe!

Atrakcyjne i pomysłowe. Jeśli nie macie ochoty na wysychające ciasta lub ciężkie i brudzące kremy, to jest idealna alternatywa na zaskakujący słodki dodatek do popołudniowej kawusi. Wypróbujcie sami!

Link do filmu z przygotowaniem:
https://www.youtube.com/watch?v=F_m-DPYi5P8


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów