środa, 16 listopada 2016

#4 Szybkie muffinki

Pyszne i szybkie muffinki

A może deser? Na szybko, z minimalną ilością sprzętu stworzycie cudowną słodką przekąskę!
Wystarczy miska, łyżka, piekarnik, odpowiednie foremki i 30 minut czasu. To naprawdę bardzo proste!
Do roboty!

Składniki (na ok. 20 muffinek):
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 op. cukru wanilinowego
0,5 szklanki rodzynek/żurawiny/itp.
1 duże jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
cukier puder do obtoczenia

Wykonanie:
1. Włączyć piekarnik na 200 0C
2. W misce dobrze wymieszać łyżką suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier wanilinowy, sól, rodzynki.
3. W drugiej misce rozbełtać jajko, wymieszać z mlekiem i olejem.
4. Połączyć zawartość obu misek łyżką, bez nadmiernego mieszania – nic się nie stanie jeśli pozostaną małe grudki ;)
5. Nałożyć ciasto do foremek (1/2 do 2/3 objętości), piec w temp. 200 0C przez ok. 20 minut z termoobiegiem.
6. Jeśli użyliście silikonowych foremek, najlepiej wyjąc babeczki na kratkę, stygnąc w ten sposób będą miały lepszą konsystencję.
7. Posypać cukrem pudrem, polać lukrem, udekorować kremem, albo pominąć ten etap – i tak będzie pyszne!

Proste, prawda? Te małe cudeńka wyjdą świetnie każdemu, niezależnie od poziomu ogarnięcia i stażu w kuchni. Spróbujcie sami!

https://www.youtube.com/watch?v=2BEYwG_rK40




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów