środa, 18 stycznia 2017

#13 Klasyczne Spaghetti Carbonara


Klasyczne Spaghetti Carbonara

Przepyszne, szybkie danie dla każdego podniebienia? Nic prostszego! Ten włoski specjał urzeknie wszystkich. Jeśli jeszcze nie wiecie jak zrobić jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań Italii, zerknijcie – naprawdę warto :D

Składniki (dla 2 osób):
200g makaronu spaghetti
100g wędzonego boczku
50g tartego parmezanu
2 jajka
sól, pieprz
1-2 łyżki oliwy/oleju

Wykonanie:
1. Wstawić wodę na makaron, drobno pokroić boczek.
2. Wymerdać jajka, dodać do nich parmezan (można troszkę odłożyć do ozdobienia), pieprz i sól (niewiele – boczek jest dość słony).
3. Do gotującej wody włożyć makaron z łyżeczką soli (nie dodajemy do niego ŻADNEGO tłuszczu). Gotujemy przez ok 8 minut – tak, by był aldente.
4. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy, smażymy na małym ogniu boczek – również ok. 8 minut.
5. Odcedzamy makaron, dorzucamy go do boczku, mieszmy przez moment i wyłączamy gaz.
6. Wlewamy przygotowany sos, energicznie mieszamy, aby jajka z serem dokłądnie pokryły makaron.
7. Dekorujemy resztą parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe!

Przyznajcie się – ślinka aż sama cieknie! Jeśli tak jak ja, nie potraficie sobie odmówić takiej cudownie prostej przyjemności, spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów