środa, 8 lutego 2017

#17 Frittata, czyli omlet z resztek


Frittata, czyli omlet z resztek

W lodówce zawsze zalega kawałek tego, część tamtego, czy fragment siamtego. Jest na to wiele pomysłowych sposobów, a jednym z nich jest królowa włoskich omletów – frittata.
Zróbcie ją razem ze mną, pamiętając, że składniki w większości ogranicza tylko wasza wyobraźnia no i... lodówka :D


Składniki (u mnie):

6 jajek
50g startego żółtego sera
50g boczku
6 plastrów szynki
1 pomidor
0,5 cebuli
0,5 małej cukinii
2 gałązki selera naciowego
1/4 papryki czerwonej
sól, pieprz, świeża bazylia
1-2 łyżki oleju do smażenia


Wykonanie:

1. Mięso i warzywa pokroić w drobną kostkę.
2. Jajka roztrzepać w miseczce z żółtym serem i przyprawami.
3. Rozgrzać olej na dużej patelni, obsmażyć mięsko ok 3 minut na średnim ogniu.
4. Dodać warzywa i dusić bez przykrycia ok. 10 minut, aż woda z warzyw znacznie odparuje.
5. Zmniejszyć ogień na minimalny, wlać masę jajeczno-serową, wszystko dobrze wymieszać i smażyć na mikro-ogniu pod przykryciem przez ok 6 minut.
6. Sprawdzić stopień wysmażenia i przy pomocy dużego talerza obrócić frittatę na druga stronę – smażyć 2-3 minuty.
7. Przełożyć na spory talerz, ozdobić np. grubo siekanym szczypiorem.
Smacznego!

Rewelacyjna tak z rana, jak i na wieczór. Wrzucajcie do środka dosłownie co chcecie, sposobów modyfikacji tego dania są miliony. Przekonajcie się sami – tak na chłopski rozum!

Zapraszam również na kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=klwg0Rh9_uk




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów