środa, 15 lutego 2017

#18 Szybki domowy majonez


Szybki domowy majonez

Pewnych potraw bez majonezu sobie nie wyobrażam. Czasami jest po prostu niezbędny i już.
Najgorzej gdy taka chwila nadejdzie w ciemny, mroźny wieczór, a nasza lodówka świeci pustkami.
Jednak nie załamujmy rąk! Kurtka i buty mogą zostać w szafie – pyszny majonez zrobimy sami!


Składniki: (na ok.170-180ml – niewielki słoik)

150ml oleju rzepakowego
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1/3 łyżeczki soli
1-2 szczypty pieprzu
1-2 łyżeczki soku z cytryny / octu spirytusowego


Wykonanie:

1. W słoiku – najlepiej o średnicy odpowiadającej końcówce blendera) – umieszczamy składniki;
kolejno: jajko, sól, musztarda, sok z cytryny, pieprz i na końcu – powoli wlewamy olej.
2. Delikatnie spuszczamy blender na samo dno słoika i zaczynamy miksować. Najpierw kilka sekund na dole, a kiedy zacznie tworzyć się emulsja, zaczynamy podnosić końcówkę i blendujemy dosłownie kilka-kilkanaście sekund nasz majonez na całej wysokości.
3. Majonez gotowy – gęsty i kremowy. Dodatkowym atutem jest możliwość dowolnego doprawiania według własnego gustu.


Prawda, ze proste? A do tego takie pyszne! Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

Zapraszam na kanał Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=XveuS9cGjg0


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów