środa, 1 lutego 2017

#15 Zapiekane bułki na wypasie


Zapiekane bułki na wypasie

Jak co dzień, przychodzi czas na kolację. Macie ochotę na coś pysznego na ciepło? A może przy okazji zalega Wam pieczywo, które czasy swojej świeżości ma już za sobą? Jeśli tak dzisiaj coś dla Was!

Składniki (na 4 bułki):

4 bułki (świeże lub nie)
50g masła
4 plastry szynki
4 jajka
100g tartego sera żółtego
8 plastrów pomidora
1 cebula ze szczypiorkiem
sól, pieprz

Wykonanie:
1. Włączyć piekarnik. Nagrzać do 1800C (góra i dół, bez termoobiegu).
2. Pokroić cebulkę, szczypiorek, pomidory.
3. Od bułek odciąć "wieczka", wydrążyć środki.
4. Rozpuścić masło, posmarować w srodku bułki oraz wieczka.
5. Szczelnie wyłożyć środki bułek szynką, wbić na nią jajko, doprawić solą i pieprzem.
6. Następnie dodajemy cebulkę, odrobinę zółtego sera, wszystko przykrywamy dwoma plastrami pomidora i wykańczamy resztą żółtego sera.
7. Nadziane bułki (póki co bez "wieczek") pieczemy przez 20-25 minut. Na ostatnie 2-3 minuty dokładamy wieczka.
8. Po upieczeniu bułki dekorujemy pod "wieczkami" posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Chrupiące, pyszne i BARDZO podatne na wszelkie modyfikacje. Dodajcie do środka co tylko chcecie - i tak będzie przesmaczne! Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum :D







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów