środa, 23 listopada 2016

#5 Zupa gulaszowa


Zupa gulaszowa

Pożywny jednogarnkowy posiłek, który dodaje energii i rozgrzewa natychmiastowo. Zupą nie można się najeść? Bzdura! Pokochacie tę zupę rodem z Węgier – wystarczy spróbować!

Składniki:
500g mięsa (wieprzowo-wołowe, wieprzowe lub mielone)
500g ziemniaków
1 papryka (czerwona lub zielona)
5 łyżek oleju
3 cebule
1,5 l bulionu (naturalnego lub z kostek rosołowych – 3 kostki na 1,5l wody)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka bazylii
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

1. W garnku rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekane cebule, lekko dodać pokrojone w małe kawałki mięso i dusić na małym ogniu, podlewając łyżkami bulionu, aż do zmięknięcia mięsa.
2. Zalać gorącym bulionem, dodać drobno pokrojone ziemniaki i paprykę, gotować przez 20 minut.
3. Na końcu dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz wszystkie przyprawy. Zagotować i sprawdzić słoność.
I gotowe!

Można podać np. z kilkoma pajdami chleba, ale moim zdaniem jest świetna sama w sobie.

Pyszny obiad gotowy już w 40 minut, duża możliwość modyfikacji no i niewiele do zmywania – to niewątpliwe zalety tego pożywnego dania. Spróbujcie sami!

https://www.youtube.com/watch?v=GvCZUYYa9eA&t=12s

1 komentarz:

  1. Piękny przepis. Ja jestem pies na dobre zupy :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów