środa, 1 marca 2017

#20 Taki normalny rosół


Taki normalny rosołek

Ile jest przepisów na domowy rosół? Pewnie tyle ile domów w Polsce, a może i więcej.
Ja zapraszam na moją wersję – podstawową i w miarę szybką, a przy tym pyszną i aromatyczną.

Składniki:

1kg porcji rosołowej z kurczaka (korpusy, ew. udka)
1 zestaw włoszczyzny (marchewki, por, korzeń pietruszki i selera)
1 cebula
5 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
lubczyk – świeży lub suszony
1 łyżeczka pieprzu
1-1,5 łyżki soli
4l wody


Wykonanie:
1. Mięso zalewamy zimną wodą, włączamy gaz. Kiedy woda będzie wrzeć, zbieramy z powierzchni szumy (takie białe farfocle) i na minimalnym ogniu, bez przykrycia gotujemy przez godzinę.
2. Po godzinie zbieramy resztę szumów i dodajemy pokrojone wcześniej warzywa (w spore kawałki), a także przyprawy, z wyjątkiem soli. Gotujemy przez kolejną godzinę.
3. Następnie odcedzamy rosół i dodajemy soli – zgodnie z własnym smakiem – zaczynamy od 1 łyżki.
I gotowe!

Jeśli nie zużyjecie wszystkiego – nic nie szkodzi. Polecam po wystudzeniu przelać bulion do plastikowych kubków i zamrozić. Taką porcję cudownego wywaru warto zawsze mieć pod ręką!

Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów