środa, 22 marca 2017

#23 Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Niby świetnie znana, a jednak trochę zaniedbana pozycja na liście kulinarnych klasyków. Zachęcam do zrobienia i zakochania się na nowo w tych pysznościach!


Składniki (dla 2 osób):

Placki:
600-700g obranych, umytych ziemniaków
1 jajko
1-2 łyżek mąki pszennej (typ 400-650)
1 płaska łyżeczka soli
1 cebula

Sos:
1 łyżka masła
1 duża marchewka
1 cebula
200-250g pieczarek
400ml śmietany 18%
bazylia, pieprz, sól


Wykonanie:
1. Umyte, obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Przełożyć na sitko lub ściereczkę do odcieknięcia.
2. Obie cebule pokroić w drobną kostkę
3. Ziemniaki zmieszać ze skrobią, która wytrąciła się z ociekającego płynu, jajkiem, mąką, solą i jedną drobno posiekaną cebulą.
4. Na patelni MOCNO rozgrzać ok. 1cm warstwę oleju rzepakowego. Delikatnie nakładać ciasto łyżką i rozgniatać na placki o zamierzonej wielkości.
5. Smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać pociętą w słupki marchewkę. Smażyć na małym ogniu, aż do lekkiej karmelizacji - ok. 10 minut.
7. Dodać posiekane cebulę i pieczarki, podsmażyć kilka minut do miękkości.
8. Dolać śmietanę oraz doprawić bazylią, pieprzem i solą – sprawdzając często smak.
Dusić przez moment i... GOTOWE!


Pyszne i chrupiące – takie powinny być placki ziemniaczane. Do tego, jak widzicie, całkiem łatwe w przygotowaniu, więc pora znów włączyć je do menu. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

Jak zrobiłem te placki? Obejrzyjcie film: https://www.youtube.com/watch?v=TYweDOrlM0Y



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów