środa, 15 marca 2017

#22 Owoce pod kruszonką


Owoce pod kruszonką

Szybki, prosty, przepyszny i rozgrzewający deser dla każdego. Ja wybrałem jabłko i gruszkę, ale może wolicie maliny, jeżyny, a może banana? Nic prostszego!
Zapraszam na cudowne owoce pod kruszonką.


Składniki (na 2 porcje):
1 jabłko
1 gruszka
50g masła
70-80g mąki pszennej
70g cukru


Wykonanie:
1. Chłodne masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski razem z mąką i cukrem.
2. Zagniatamy ręką lub robotem. Dosypujemy odrobinę mąki jeśli potrzeba – ciasto ma być tępe w dotyku i łatwo się kruszyć.
3. Owoce kroimy w kostkę.
4. Przenosimy owoce do naczyń do zapiekania, rozkruszamy przygotowane ciasto tak, aby pokryło całą powierzchnię owoców.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 1900C przez 20 minut z termoobiegiem.
Gotowe!

Rewelacyjny deser na każdą okazję, zwłaszcza gdy pogoda za oknem deszczowa i chłodna. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów