środa, 29 marca 2017

#24 Pożywna sałatka z tortelloni


Pożywna sałatka z tortelloni

Czas na sałatkę. Rzecz jasna - nie byle jaką! Pyszne i sycące tortelloni zamaskowane przez niewinną zieleninkę. Do tego mozarella i aromatyczny dressing. Hmmm... Do dzieła!


Składniki:

1op. tortelloni - najlepiej świeżego - z lodówki - nadzienie dowolne
sałata - rodzaj i ilość takie jakie lubicie - cała w główce, czy rwana w mieszance
1 duży pomidor
1op. mini-kulek mozarelli
1 szalotka ze szczypiorkiem

Dressing:
sok z 1/3 cytryny
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyku/tymianku/co tam lubicie
sól i pieprz


Wykonanie:

1. Tortelloni gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia na sitku.
2. Rwiemy sałatę do miski. Kroimy pomidora i szalotkę. Kładziemy na sałatę razem z odsączonymi kulkami mozarelli.
3. Przykrywamy wszystko warstwą ostudzonych pierożków tortelloni.
4. Przygotowujemy dressing, mieszając w słoiku (lub innym "zamykalnym" naczyniu) wszystkie składniki - solimy i pieprzymy do smaku.
5. Polewamy przygotowanym dressingiem bezpośrednio przed podaniem i obsypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

W tej postaci, ta sałatka funkcjonuje właściwie jako pełnowartościowy posiłek. Jeżeli chcecie ją podać jako dodatek zwiększcie drastycznie ilość zieleniny i zróbcie trochę więcej dressingu.
W tym daniu brakuje tylko mięsa, ale nawet bez niego, jest to cudowna pozycja w sałatkowym menu. Spróbujcie sami - tak na chłopski rozum!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów