środa, 29 marca 2017

#24 Pożywna sałatka z tortelloni


Pożywna sałatka z tortelloni

Czas na sałatkę. Rzecz jasna - nie byle jaką! Pyszne i sycące tortelloni zamaskowane przez niewinną zieleninkę. Do tego mozarella i aromatyczny dressing. Hmmm... Do dzieła!


Składniki:

1op. tortelloni - najlepiej świeżego - z lodówki - nadzienie dowolne
sałata - rodzaj i ilość takie jakie lubicie - cała w główce, czy rwana w mieszance
1 duży pomidor
1op. mini-kulek mozarelli
1 szalotka ze szczypiorkiem

Dressing:
sok z 1/3 cytryny
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyku/tymianku/co tam lubicie
sól i pieprz


Wykonanie:

1. Tortelloni gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia na sitku.
2. Rwiemy sałatę do miski. Kroimy pomidora i szalotkę. Kładziemy na sałatę razem z odsączonymi kulkami mozarelli.
3. Przykrywamy wszystko warstwą ostudzonych pierożków tortelloni.
4. Przygotowujemy dressing, mieszając w słoiku (lub innym "zamykalnym" naczyniu) wszystkie składniki - solimy i pieprzymy do smaku.
5. Polewamy przygotowanym dressingiem bezpośrednio przed podaniem i obsypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

W tej postaci, ta sałatka funkcjonuje właściwie jako pełnowartościowy posiłek. Jeżeli chcecie ją podać jako dodatek zwiększcie drastycznie ilość zieleniny i zróbcie trochę więcej dressingu.
W tym daniu brakuje tylko mięsa, ale nawet bez niego, jest to cudowna pozycja w sałatkowym menu. Spróbujcie sami - tak na chłopski rozum!





środa, 22 marca 2017

#23 Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Niby świetnie znana, a jednak trochę zaniedbana pozycja na liście kulinarnych klasyków. Zachęcam do zrobienia i zakochania się na nowo w tych pysznościach!


Składniki (dla 2 osób):

Placki:
600-700g obranych, umytych ziemniaków
1 jajko
1-2 łyżek mąki pszennej (typ 400-650)
1 płaska łyżeczka soli
1 cebula

Sos:
1 łyżka masła
1 duża marchewka
1 cebula
200-250g pieczarek
400ml śmietany 18%
bazylia, pieprz, sól


Wykonanie:
1. Umyte, obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Przełożyć na sitko lub ściereczkę do odcieknięcia.
2. Obie cebule pokroić w drobną kostkę
3. Ziemniaki zmieszać ze skrobią, która wytrąciła się z ociekającego płynu, jajkiem, mąką, solą i jedną drobno posiekaną cebulą.
4. Na patelni MOCNO rozgrzać ok. 1cm warstwę oleju rzepakowego. Delikatnie nakładać ciasto łyżką i rozgniatać na placki o zamierzonej wielkości.
5. Smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać pociętą w słupki marchewkę. Smażyć na małym ogniu, aż do lekkiej karmelizacji - ok. 10 minut.
7. Dodać posiekane cebulę i pieczarki, podsmażyć kilka minut do miękkości.
8. Dolać śmietanę oraz doprawić bazylią, pieprzem i solą – sprawdzając często smak.
Dusić przez moment i... GOTOWE!


Pyszne i chrupiące – takie powinny być placki ziemniaczane. Do tego, jak widzicie, całkiem łatwe w przygotowaniu, więc pora znów włączyć je do menu. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!

Jak zrobiłem te placki? Obejrzyjcie film: https://www.youtube.com/watch?v=TYweDOrlM0Y



środa, 15 marca 2017

#22 Owoce pod kruszonką


Owoce pod kruszonką

Szybki, prosty, przepyszny i rozgrzewający deser dla każdego. Ja wybrałem jabłko i gruszkę, ale może wolicie maliny, jeżyny, a może banana? Nic prostszego!
Zapraszam na cudowne owoce pod kruszonką.


Składniki (na 2 porcje):
1 jabłko
1 gruszka
50g masła
70-80g mąki pszennej
70g cukru


Wykonanie:
1. Chłodne masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski razem z mąką i cukrem.
2. Zagniatamy ręką lub robotem. Dosypujemy odrobinę mąki jeśli potrzeba – ciasto ma być tępe w dotyku i łatwo się kruszyć.
3. Owoce kroimy w kostkę.
4. Przenosimy owoce do naczyń do zapiekania, rozkruszamy przygotowane ciasto tak, aby pokryło całą powierzchnię owoców.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 1900C przez 20 minut z termoobiegiem.
Gotowe!

Rewelacyjny deser na każdą okazję, zwłaszcza gdy pogoda za oknem deszczowa i chłodna. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!




poniedziałek, 13 marca 2017

Tutorial dla początkujących: Jak podzielić kurczaka?

Kupno kurczaka w całości to rewelacyjny wybór!
Poniżej prezentuję filmowy przewodnik dla tych, którzy nie wiedzą jak się do tego zabrać.
A warto! Własnoręcznie podzielonego kuraka można dowolnie przyrządzić, a na korpusie ugotować smakowity rosół.
Do tego - to super oszczędność!
Jeśli nie wiecie jak to zrobić - wpadnijcie na mój kanał Yuutube:

https://www.youtube.com/watch?v=m_27sqQFKfI


środa, 8 marca 2017

#21 Super-Dietetyczny filet z kurczaka w jogurcie



Super-Dietetyczny filet z kurczaka w jogurcie

Jeśli szukacie pomysłu na przygotowanie filetu z kurczaka – zapraszam. Pysznie, soczyście, a do tego zupełnie beztłuszczowo i naprawdę łatwo? To naprawdę możliwe – przekonajcie się sami!


Składniki:

2 filety z kurczaka
400g jugurtu naturalnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta chili
1 łyżeczka soli
pieprz

Wykonanie:

1. Dzielimy piersi z kurczaka. Każdą na 5-6 plastrów.
2. Jogurt mieszamy z przyprawami.
3. Do worka lub rękawa do pieczenia przekładamy kurczaka oraz naszą jogurtową marynatę.
4. Zamykamy rękaw/worek i dokładnie obtaczamy kurczaka w jogurcie – pozostawiamy na godzinę do marynowania.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 2000C i wstawiamy naszego kurczaka w rękawie umieszczonym w odpowiednim naczyniu żaroodpornym na 40 minut.

6. I gotowe – sos powstały podczas pieczenia jest bardzo wodnisty – pyszny w tej postaci, ale też gotowy do połączenia z zasmażką (1 łyżeczka masła + 1 łyżka mąki) i stworzenia cudownego gęstego cudu. Wybór należy do Was.

Prawda, że łatwizna? A do tego zdrowa i pożywna. Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!  



środa, 1 marca 2017

#20 Taki normalny rosół


Taki normalny rosołek

Ile jest przepisów na domowy rosół? Pewnie tyle ile domów w Polsce, a może i więcej.
Ja zapraszam na moją wersję – podstawową i w miarę szybką, a przy tym pyszną i aromatyczną.

Składniki:

1kg porcji rosołowej z kurczaka (korpusy, ew. udka)
1 zestaw włoszczyzny (marchewki, por, korzeń pietruszki i selera)
1 cebula
5 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
lubczyk – świeży lub suszony
1 łyżeczka pieprzu
1-1,5 łyżki soli
4l wody


Wykonanie:
1. Mięso zalewamy zimną wodą, włączamy gaz. Kiedy woda będzie wrzeć, zbieramy z powierzchni szumy (takie białe farfocle) i na minimalnym ogniu, bez przykrycia gotujemy przez godzinę.
2. Po godzinie zbieramy resztę szumów i dodajemy pokrojone wcześniej warzywa (w spore kawałki), a także przyprawy, z wyjątkiem soli. Gotujemy przez kolejną godzinę.
3. Następnie odcedzamy rosół i dodajemy soli – zgodnie z własnym smakiem – zaczynamy od 1 łyżki.
I gotowe!

Jeśli nie zużyjecie wszystkiego – nic nie szkodzi. Polecam po wystudzeniu przelać bulion do plastikowych kubków i zamrozić. Taką porcję cudownego wywaru warto zawsze mieć pod ręką!

Spróbujcie sami – tak na chłopski rozum!



Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów