środa, 2 listopada 2016

#2 Curry z kurczaka

Najlepsze curry z kurczaka

Macie ochotę na trochę egzotyki? Chcecie popisać się czymś niecodziennym przed rodziną albo znajomymi? Nie lubicie stać przy garach 3 godziny i obawiać się o efekt?
To jest danie dla Was!

Niektóre składniki mogą brzmieć na pierwszy rzut ucha jak świst powietrza w pustym portfelu ale to tylko pozory. Kawałek imbiru może kosztować dosłownie grosze, a mleko kokosowe, potrafi zejść do ceny 3

zł za puszkę, jeśli wyczekamy do kolejnego „tygodnia azjatyckiego”w marketach i wtedy zrobimy lekki zapas.

Czas przygotowania samego curry zamyka się w 30 minutach(!) i wymaga certyfikatu z obsługi noża oraz kursu na operatora patelni. Choć klasyczna patelnie w zupełności wystarczy, dobrym rozwiązaniem jest tutaj wok, i to z kilku powodów.
Po pierwsze, smażenie trwa krócej (choć sprzęt trzeba najpierw SOLIDNIE rozgrzać) i jest przeprowadzane w wyższej temperaturze, co ma delikatny wpływ na konsystencje mięsa i smak całej potrawy.
Po drugie (i najważniejsze, jeśli nie jesteście ultra koneserami): wchodzisz do kuchni, widzisz gorącego, pachnącego woka i już wiesz, że kucharz jest PRO, a danie będzie wyjątkowe, he he :P

Ale do rzeczy.

Składniki (dla 4 osób, w tym dwie kobiety):
3 piersi z kurczaka
olej (super sprawdza się sezamowy, ale polski rzepak zupełnie daje radę)
3 żabki czosnku
1/3 łyżeczki chili (można więcej jeśli lubisz jak piecze dwa razy)
3 cm drobno posiekanego korzenia imbiru
2 łyżeczki skórki z cytryny i 1-2 łyżek soku z cytryny
1 cebula
2 łyżki curry
1 łyżka kurkumy
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego, ale biały tez może być)
400 ml mleka kokosowego (w zależności jaką gęstość sosy chcemy otrzymać)
sól
pieprz
(+jeśli chcecie otrzymać większą ilość sosu,, dodajcie na końcu szklankę mleka kokosowego lub zwykłego z łyżeczką skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej lub śmietanę)

Wykonanie:
1. Piersi pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z 2 łyżkami oleju, przeciśniętym przez praskę lub posiekanym drobno czosnkiem, chili, posiekanym imbirem, skórką oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem (według smaku). Marynować 5-10 minut – w tym czasie rozgrzać mocno woka/patelnię.
2. Wlać nieco oleju i wrzucić kuraka razem z całą marynatą. Smażyć na złoty kolor razem z pokrojoną cebulą – ok. 5 minut.
3. Zmniejszyć gaz, dodać cukier, kurkumę i curry – smażyć 1 minutę.
4. Dolać mleko kokosowe, dusić ok. 5 minut.
5. Finalnie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i/lub dorobić sosu jeśli chcemy.

Podajemy z dowolnym ryżem lub z chlebkami naan (bajer!), na które przepis podaję w kolejnym odcinku.
Smacznego!

https://www.youtube.com/watch?v=9qc22dGeLuc


3 komentarze:

Zapraszam na Durszlak.pl

przepisy kulinarne

Targ Smaku

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów